MALAYSIA vs BANGSAMORO


Salam semua! 
Lama dah tak buka my BloG dan update somethin' at this pages
Tp Tiba2 ako tertarik dengan artikel ini bila membacanya di Facebook,
so, I've to share all this to everyone

Ini adalah artikel yang penting utk kita faham berkaitan Perjuangan Bangsamoro or MILF yany dulu d kenali sebagai MNLF. Sejarah ini ada berkait rapat dengan bangsaku sendiri darah yang mengalir ini asalnya dari bangsa Suluk or Tausug dari Filipina.
BLACK OPS : OPERASI SABAH SELAMANYA


NOTA PENULIS : Artikel ini ditulis untuk bangsa saya, untuk saudara2 kita di Sabah yg sedang hebat diracun dengan perpecahan ia juga ditulis untuk para pejuang Islam Melayu Moro dan pasukan komando kita yg sentiasa mendapat tempat di hati saya.Ini merupakan kali pertama dalam sejarah, operasi penuh getir angkatan tentera kita yg tidak diketahui umum diceritakan penuh detail oleh Shahpaskal. (Google tak akan jumpa punya).

Saya fikir sudah sampai masanya artikel ini ditulis, tambah lagi, saya lihat elemen2 untuk menghasut rakyat Sabah dan Sarawak semakin kencang bertiup dalam internet termasuk Facebook. Saya kesal kerana petualang2 ini masih berleluasa dan saya harap kerajaan bertindak sekeras2nya terhadapa elemen ini.

Artikel ini juga ditulis untuk menyedarkan generasi muda Sabah punca2 kepada suara2 hasutan ini berarak dalam dunia siber dan banyak lagi pendedahan akan menyusul selepas ini, Insya Allah.

1. Apabila Persekutuan Tanah Melayu merdeka pada tahun 1957, dunia antarabangsa berkata sesama sendiri bahawa negara ini akan musnah dan terjerumus dalam konflik berdarah akibat rasnya terbahagi kepada tiga iaitu Melayu, Cina, India serta bumiputra yg lain.

2. Tidak ada negara dalam dunia yg akan kekal aman apabila kaum2 minoriti ini dari segi bilangan mengampiri jumlah kaum majoriti dan kuasa ekonomi pula dikuasai oleh bukan anak bangsa.

3. Sri Lanka juga merdeka dalam tempoh yg sama, negara pulau ini akan berjaya kerana masyarakatnya Sinhalese dan Tamil berkongsi jurai keturunan yg sama – itulah kata mereka (Sri Langka kemudian terjerumus dalam kancah perang perkauman selama berpuluh tahun)

4. Di Selatan Filiphina, bangsa Melayu yg dikenali sebagai orang Moro tersepit dan dijarah dengan penjajahan budaya serta agama.

5. Dihimpit dari pelbagai arah, akhirnya orang2 Melayu Moro ini bangkit dengan kekuatan senjata, menentang ketidakadilan dan berjuang dengan titisan air mata dan darah untuk “survival” bangsa, budaya dan agama.

6. Pelbagai doktrin kejam dikenakan ke atas mereka tetapi akhirnya impian mereka menjadi nyata apabila kerajaan Filiphina dan MILF digandingkan oleh para pemimpin kita seperti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Zahid Hamidi bertemu untuk berdamai.

7. Berbalik kepada Persekutuan Tanah Melayu, akhirnya catur yg mereka (kuasa besar) mainkan gagal, dengan izin Allah, Persekutuan Tanah Melayu terus wujud aman dan negeri2 jiran yg berada di bawah naungan British, mahu masuk ke dalam persekutuan itu apabila dikhabarkan sebuah negara baru akan terbentuk iaitu MALAYSIA.

8. Minat Singapura, Brunei, Sarawak dan Sabah yg mahu memasuki Malaysia seolah2 tidak dapat dipercayai oleh negara jiran lain seperti Filiphina dan Indonesia.

9. Sarawak, Sabah dan Brunei yg berada jauh dari kuasa pusat iaitu Kuala Lumpur seharusnya berada di bawah Indonesia ataupun Filiphina.

10.Sekarang dunia menggosok mata apabila akan muncul sebuah lagi negara baru, Filiphina dan Indonesia yg merupakan “key player” di rantau ini menjadi kelam kabut, laungan peperangan dan permusuhan mula dipalu dan menuduh bahawa Malaysia ini merupakan sebahagian dari permainan imperialis penjajah.

11.Indonesia yg mana presidennya sedang dipengaruhi komunis mula melancarkan konfrontasi.

12.Konfrontasi perang yg kononnya dibuat untuk menghalau penjajah Inggeris dari bumi Sarawak dan Sabah akhirnya ditumpukan pula ke atas orang2 Melayu sendiri di Semenanjung Malaysia melalui pendaratan askar payung terjung Indonesia ke Labis, Johor tetapi mereka kesemua habis ditangkap atau dibunuh oleh askar2 Melayu ketika itu.

13.Askar2 Melayu yg sedang berkhidmat di bawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di Kongo, Afrika terpaksa dipanggil balik ke tanahair untuk mempertahankan ibu pertiwi.

14.Secara amnya, kuasa tentera termasuk askar Melayu dan pasukan tentera British, Australia yg berada di Sarawak dan Sabah tidak mencukupi untuk mempertahankan negara baru ini dari serangan Indonesia yg ketika itu merupakan satu kuasa yg cukup besar di Asia Tenggara.

15.Dengan izin Allah sekali lagi, askar2 Melayu ini berjaya menghalau kebanyakkan tentera Indonesia dan gerilanya, sejarah dunia mengiktiraf kejayaan askar2 Melayu ini menewaskan Indonesia.

16.Presiden Soekarno akhirnya diguling dan Indonesia kemudian bergolak pada peringkat dalaman, pertumpahan darah terjadi di antara mereka, jutaan rakyat pro komunis kemudian diburu dan disembelih oleh pihak tentera dan rakyat yang pro kepada ABRI.

SABAH DENGAN CINTA TIGA SEGINYA

17.Indonesia sudah cedera parah dan hampir K.O.

18.Kini Filiphina mencuba nasib, apabila Indonesia melancarkan perang, Filiphina tidak mengangkat muncung senjatanya ke arah Malaysia, Filiphina hanya berani memutuskan hubungan diplomatik.

19.Menjelang hujung 60an, askar2 Inggeris yg berada di Sarawak dan Sabah juga sudah beransur kurang dan negara baru Malaysia pula sedang bergelut dengan ancaman komunis termasuk di kawasan sempadan Kalimantan.

20.Filiphina tahu bahawa sejarah Sabah mempunyai kaitan dengan Kesultanan Sulu.

21.Negara itu berada dibawah seorang presiden yg berkaliber dan bercita-cita tinggi iaitu Ferdinand Marcos.

22.Beliau mahu mendapatkan Sabah yg kaya dengan pembalakkan tetapi kekurangan kekuatan angkatan tenteranya merupakan faktor penghalang.

23.Dengan mengambil kira kelemahan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) serta kedudukan Kuala Lumpur yg agak jauh, pihak presiden merangka satu operasi sulit yg paling rahsia dalam sejarah Filiphina. 

OPERASI MERDEKA : SABAH HARUS DIRAMPAS

24.Misi rahsia ini diberi gelar kod sebagai “OPERASI MERDEKA”.

25.Marcos kemudian memujuk seramai 300 pemuda dari anak bangsa Melayu Moro untuk dilatih sebagai pasukan khas dan akan melaksanakan tugas2 sabotaj serta clandestine di Sabah termasuk dengan tujuan untuk menyemarakkan api permusuhan di antara rakyat Sabah ke atas kerajaan persekutuan di Kuala Lumpur.

26.Mereka semua dilatih di sebuah kem khas di Pulau Corregidor, Filiphina dan Marcos menyangka para anak bangsa Melayu Moro ini akan gelap mata dengan kisah2 dogeng bahawa kegemilangan kesultanan bangsa mereka akan berjaya ditegakkan di Sabah.

27.Siang malam para pemuda ini dilatih dan pemikiran mereka didoktrinkan dengan kebencian ke atas Malaysia serta kegemilangan bangsa Melayu Moro jika Sabah berjaya ditawan.

28.Sehinggalah pada satu malam…………

29.Segalanya terjadi dengan izin Allah, yg mengasihani kita semua dan mahu memelihara negara ini dari segala api kebencian kerana sudah tertulis, negara ini akan muncul untuk membantu banyak bangsa dan umat Islam yg teranianya dari Bosnia sampailah ke Rohingya, sudah tertulis bahawa tanah2 milik Melayu ini akan memberi perlindungan kepada mereka yg dizalimi.

30.Para pejuang ini menyedari bahawa ada sesuatu yg tidak kena apabila memikirkan tidak ada satu titis noda dosa pun yg ditimpakan oleh para saudara mereka di Sabah, khususnya Malaysia ke atas orang2 Melayu Moro ini.

31.Mengapa perlu sebab mereka menentang dan membunuh saudara2 Islam dan sebangsa mereka di negara baru ini iaitu Malaysia.

32.Mereka kemudian nekad untuk balik ke kampung halaman masing2 di Mindanao walaupun mendapat tentangan dari jurulatih dan komander Filiphina mereka.

33.Pasukan komando dan tentera Filiphina kemudian memburu mereka, dengan senjata terhunus, peluru2 tidak bermata ini menembusi tubuh2 pejuang bangsa Moro tadi, gugurlah mereka syahid di tanahair sendiri.

34.Hujan turun lebat pada malam itu, membawa aliran darah yg tersimbah untuk mencuci bumi dan menghilangkan tangisan air mata dari para pejuang yang tidak putus2 menyebut kalimah “La Ilah Ha Il Allah” di saat2 menahan peri penderitaan dan kesakitan akibat tubuh dan nyawa yg sedang nazak untuk ditarik Malaikat Maut.

35.Akhirnya 299 pejuang yg berani itu gugur syahid dalam peristiwa hitam yg dikenali sebagai “Pembunuhan beramai2 Jabidah” yg berlaku pada tahun 1968. 

Pejuang Moro, adakah anda tahu bahawa sayap pertempuran dan politik mereka ditubuhkan di bumi Malaysia???

36.Musuh-musuh dan para pembunuh ini fikir mereka mungkin mampu menyembunyikan dosa hitam mereka tetapi mereka tidak menyedari, seorang dari mangsa pembunuhan berama2 ini berjaya menyelamatkan diri dalam keadaan cedera parah untuk balik ke kampungnya.

37.Habis dipanggil seluruh kampung dan masyarakat serta orang2 tua, para ustaz dan ulamak bangsa Melayu Moro berkenaan untuk mengetahui pembunuhan dan sembelihan beramai-ramai 299 pejuang mereka yg ditipu oleh tentera Marcos.

38.Akibat dari kejadian ini, masyarakat Islam dan Melayu Moro bangkit dengan sejata dan pada zaman itu, Moro National Liberation Front (MNLF) ditubuhkan di lokasi yg dirahsiakan di Malaysia.

39.MNLF kemudian diganti dengan Moro National Liberation Front (MILF).

MALAYSIA STRIKES BACK

40.Tahun 1981, Tun Mahathir Mohamad mula berkuasa sebagai Perdana Menteri Malaysia menggantikan Allahyarham Tun Hussein yg meletak jawatan.

41.Tun tahu bahawa para pejuang Moro ini sudah lama meminta bantuan Malaysia dan Tun tahu, Tun Abdul Razak (ayah Najib) sudah menjalinkan hubungan yg istimewa dengan para pejuang Moro ini.

42.Tidak ada tempat lain untuk para pejuang yg teranianya ini untuk mengadu nasib dan meminta perlindungan, latihan serta senjata kecuali kepada saudara2 mereka yg berada dalam Malaysia ini.

43.Bantuan yg dihulurkan oleh kerajaan Malaysia terus diberi tetapi harus dirahsiakan kerana ini akan menjejaskan hubungan diplomatik di antara Kuala Lumpur dengan Manila malah jika ia bocor, ia akan memberikan imej yg kurang menyenangkan mengenai negara ini di mata dunia.

44.Rakyat tidak ramai yg mengetahui kisah ini dan saya seringkali merasa sedih kerana ramai rakyat mudah memperlekehkan pemimpin sendiri, negara sendiri dan angkatan tentera kita.

45.Di bawah Mahathir, hubungan kerajaan Malaysia diteruskan untuk membantu para pejuang Moro dan pada malam dingin, bot2 laju milik komando Malaysia bergerak membelah ombak dan mengharungi pekat malam dengan berpandukan bintang di langit untuk menghantar bekalan senjata dan peluru kepada saudara2 mereka di Mindanao dan pulau2 di sekitarnya.

46.Para pejuang dan para komander mereka di bawa balik ke Semenanjung Malaysia untuk dilatih di kem2 rahsia milik tentera dengan taktik peperangan gerila yg baru sahaja membantu Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menundukkan ancaman pengganas komunis.

47.Ya saudara2, Amerika Syarikat (AS), Peranchis dan banyak lagi negara tersungkur di bawah kaki komunis, tetapi Malaysia, kita menjadi satu2nya negara yg berjaya menewaskan para petualang tanahair ini.

48.Anak isteri tidak tahu ke mana suami2 mereka bermalam, ayah dan ibu tidak tahu ke mana anak2 mereka ini bermain sebagai anggota tentera.

49.Para komando ini tahu, jika tertangkap, mayat mereka akan berkubur di laut atau ditanam di tanah bumi asing tanpa sebarang kibaran bendera, tanpa sebarang tanda kecuali tangisan isteri dan anak2 yg bakal kehilangan suami serta bapa2 mereka dengan alasan yg mampu diterima akal.

50.Amanah negara harus dipegang….saudara Islam yg teranianya harus dibantu.

51.Tun juga tahu dari maklumat yg disampaikan oleh para pejuang Islam Melayu Moro ini, bahawa Filiphina masih mahu menuntut Sabah dan mempunyai bukti serta dokumen2 yg kukuh untuk mendapatkan Sabah hasil dokumentasi yg diperolehi apabila kesultanan Sulu berjanji dengan Syarikat Hindia Timur dulu.

OPERASI SABAH SELAMANYA

52.Tun Mahathir kemudian memanggil komander2 komando ini untuk memberikan amanat penting demi untuk menyelamat negara dari terjebak ke dalam satu kancah yg akan memberikan impak besar kepada penubuhan Malaysia.

51.Perdana Menteri itu sudah mendapat tahu dokumen mengenai Sabah dari Kesultanan Sulu wujud dan ia perlu diambil, apa sekali pun, operasi itu dikenali sebagai OPERASI SABAH SELAMANYA

52.Operatif2 dan agen rahsia Malaysia sudah pun berada di Manila untuk mencari dokumen tersebut dan melalui tawaran rasuah ratusan ribu dollar AS, dokumen tersebut yg tersimpan rapi dalam Istana Presiden iaitu Istana Malacanang, Manila berjaya di bawa keluar oleh para pengkhianat Filiphina.

53.Sekarang Tun Mahathir mengarahkan komando2 ini untuk berjumpa dengan kontek dan membawa keluar dokumen tersebut dengan selamat.

54.Maka pasukan komando menghantar 7 orang anggota terbaik pada zaman itu ke Manila untuk membuat hubungan dan menyelamatkan dokumen tersebut, mereka semua sudah berlatih dalam model istana tiruan Malacanang yg dibina khas untuk tujuan penetrasi di Pahang.

55.Kehadiran komando ini dibuat melalui jalan laut dengan bantuan para pejuang Moro kerana kedatangan secara rasmi sebagai pelawat akan mendedahkan komplot tersebut.

56.Dokumen bertukar tangan tetapi tanpa disedari, malangnya, pasukan khas Filiphina sebenarnya sudah mula menghidu rancangan rahsia ini.

57.Para komando Malaysia itu terperangkap.

58.Tujuh lelaki Melayu yg gagah berani terpaksa lawan puluhan mungkin ratusan komando dan para pengawal Istana Presiden.

59.Peluru berganti…tembakan bertalu2 dilepaskan…jerit pekik dan kekalutan berlaku, trafik dari saluran keselamatan tentera Filiphina tiba2 menjadi kelam-kabut dan penuh aktiviti.

60.Pihak perisikan ATM yg memantau saluran radio tentera Filiphina mula berasa tidak kena, jantung mereka berdengup kencang kerana nasib negara bergantung kepada tujuh lelaki Melayu tadi.

61.Segala2nya menjadi sengal, tiba2 keadaan yg pada mulanya berpihak kepada negara kita kini hampir berpusing 360 darjah apabila para komando Malaysia yg gagah berani ini terkepung.

62.Masa hadapan negara kita benar2 “TERGANTUNG” dalam keadaan yg sangat bahaya dan kritikal jika para komando ini tertangkap.

63.Bekalan peluru yg sangat sedikit tidak memungkinkan para komando Melayu ini membuat perhitungan yg lebih jauh.

64.Dengan segenap tenaga yg ada dan dengan izin Allah juga, para komando kita berjaya menyelamat diri dan seterusnya membawa pulang dokumen yg sangat2 penting untuk kestabilan Malaysia.

65.Sebelas orang yg terdiri dari pengawal Istana Presiden dan komando Filiphina terkorban dalam insiden yg berlaku sekitar tahun 1980an itu.

SENGKETA YANG LAMA AKHIRNYA PUDAR

66.Kejayaan ini Malaysia menyelamatkan dirinya dari malu besar disambut secara kecil2an dikalangan orang2 kepercayaan pihak tentera dan Perdana Menteri.

67.Filiphina berterusan menuntut Sabah sehingga ke hari ini tetapi ibarat ayam berkokok, kokoknya dipandang sinis, sehingga sekarang negara itu tetap menjalankan perang sarafnya tetapi ini episod lain yg akan saya cerita kemudian hari.

68.Ferdinand Marcos kemudian diguling rakyat selepas beliau terlibat dalam pembunuhan seorang ahli politik Filiphina iaitu Benigno Aquino dan beliau serta isterinya melarikan diri ke AS.

69.Presiden yg kejam itu akhirnya mati dalam buangan pada 28 September 1989 di Hawai, AS.

70.Segalanya hampir selesai, kini masalah Sabah sudah diselesaikan dan Filiphina pula terus dihantui oleh serangan siang malam para pejuang Islam Moro Filiphina.

71.Kerajaan Melayu Islam di Kuala Lumpur pula tidak pernah melupakan penderitaan saudara2 mereka di Mindanao, usaha damai dirintis malahan, kerajaan Malaysia tidak lokek untuk menghantar askar2 ke Selatan Filiphina untuk memastikan kedamaian wujud, walaupun penghantaran ini tidak mendapat tajaan dari PBB.

72.Perdana Menteri kita Datuk Seri Najib Tun Razak pula, beberapa kali mengarahkan Zahid Hamidi untuk bertemu dengan para pejuang dan juga kerajaan Filiphina untuk mengukir damai.

73.Sudah terlalu lama, umat Islam Moro ini menderita api peperangan dan penderitaan, beratus tahun mereka berjuang menentang penjajahan Sepanyol, kemudian AS dan pada sejarah moden, terpaksa menentang kerajaan sendiri yang menzalimi mereka dengan penganiayaan dan pembunuhan beramai2.

74.Akhirnya, melalui usaha kerajaan dan para pemimpin Melayu Malaysia, kedua2 pihak yg sudah bertelagah lebih dari 30 tahun itu akhirnya duduk semeja menandatangani rangka perjanjian yg akan membawa pemerintahan berautonomi di Selatan Filiphina.

75.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Presiden Filiphina Benigno Aquino III melihat perjanjian bersejarah itu termeterai pada 15 Okt 2012 di Manila.

76.Benigno Aquino III pula adalah anak kepada ahli politik yg telah dibunuh oleh Marcos yg saya ceritakan pada para ke 66 tadi.

77.Najib tersenyum kesyukuran kerana bantuan yg mulakan oleh ayahnya dengan membenarkan para pejuang Moro membentuk MNLF di bumi Malaysia akhirnya terhasil.

78.Wilayah autonomi itu akan dikenali sebagai tanah BANGSAMORO.

79.Akhirnya ayat ini, mailah kita sedekahkan Al Fatihah kepada 299 pejuang Islam Moro yg syahid itu tadi serta kepada tujuh komando kita itu, syabas, kalian benar2 pejuang negara.

Zemanta
This entry was posted in Antarabangsa, Patriotisme, Sejarah by admin. Bookmark the permalink.

Comments

Popular posts from this blog

Saya Jual - Ikan Masin Sabah Terbaik

BERCUTI KE TOKYO, JEPUN MUSIM LURUH - PART 1

TRAVEL SOLO KE BANGKOK, THAILAND - PART 1