Followers

Main masak2

Salam kawan2...wah! lama jgak saya tak update BLOG nie!
ok, kat sini saya nk kongsi la plak resepi yang agak simple and mudah..Tp mantopp!! sedap sampai Jilat garpu..weii HeHeHe ^_^


sebab malam2 cite pasal makan spageti saya dan housemateku Jebat, decided nk wat home made spaghetti. 1st tue plan nak wat Spaghetti Cardbonara..tp last2 sebab bahan tak dapat nk cari.so, kita plan wat Traditional je la! Jom...


Spaghetti Traditional Prego 

Bahan2:

1 biji bawang besar
2 biji bawang puti 
1 sudu minyak masak
2 biji Tomato
1 botol Prego Traditional Tomato
1 tin cendawan butang
Garam secukup rasa
Lada Hitam secukup yang nak

setangkai Daun ketumba or Daun sup pon jadi lah
cili kering.


Cara2:

1. Rebus terlebih dahulu spageti..klu yang saiz kecil cepat ckit msk, tp klu yg besar agak ambik masa ckit la..dan kemudian toskan.
2. Panas kan kuali..masukkan minyak, tumis bawang besar terlebih dahulu..pas2 masukkan bawang putih dan cili kering tanpa dikisar or dipotong.
3. Potong dadu tomato dan potong nipis cendawan butang..kemudian masukkan selepas tumisan bawang kemerah-merahan dan naik wangi.
4. Kalau ada ayam or daging..boleh jgak! tumis sekali sampai nk agak masak.
5. Last sekali masukkan prego..dan sedikit air dan tunggu sampai naik bau dan tambah sedikit garam dan lada hitam ikut suka hati lah. hehehe :p

macam?..terer kan ako msak! kekekeke..ala simple je pon! spageti nie klu mkn ramai2 baru best dan save lagi..tak yah p pizza hut ke or dome ke..kn! :) boleh buat sendiri...tapi kena pandai agak la. kang tak sedap membazir je..hehehe! ala..hidup bujang, kita tak kisah sangat pon...apa yang ada d depan mata n halal..kita bantai je. ok! selamat mencuba n menjamu selera...kekekeke :p 

p/s: dah boleh ganti tempat chef wan la kalau mcm nie...lols ^_^ 

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...