Followers

Bila Musim Buah-Buahan

salam semueeee (",) 



Al-Kisahnya...

Last week punye citer jgak..(9Julai 2011). 1st Planning tue mmg nk pergi Ipoh la coz kebetulan ada outstation site visit dengan Dato' Yussoff chairman bagi Projek Agropolitan Malaysia ke Agropolitan Ganda, Perak..(Yahoo dlm hatiku dapat pergi ipoh..nk mkn buah), kita pon inform la akak kt ipoh yg nak datang...Tp!!! unexceptionable  3hari sebelum outstation tue Dato' tunda la plak tarikh lawatan, HuHuHu! so, ako pon terlupa la plak nk inform kakak terus yg ako nk cancel dtng Ipoh minggu tue. and then smpai la ke-hari sabtu tue yg dok kecoh pasal hari demonstrasi "BERSIH 2.0"..mmg tak nak kuar rumah la n nak dok kt umah je.!! tetiba kakak kat ipoh telefon jeng jeng jeng: (ikuti perbualan ini)..

sister : Hello Assalamualikum..ko kt ne nie?
me: Walaikumusalam...kt umah la!! knp..?
sister: weii ko tak jd dtng ipoh ke?
me: Alamak!! ako terlupa la nk inform ko..outstation ako postpone!
sister: lurrhh ye ke? ko knp tak bagi tahu ako awal2..mcm mn la ako nk ckp dgn bapa mertua ako nie..
me: knp? (ako dh mula gigit bibir dh) huhuhu
sister: ko taw tak..orang tua tu dh kutip2 buah sediakan utk ko taw.!!! (tegas suaranya)
sister: Tak pe lah..lain kali jgn menyusahkan org dan janji nk dtng!! (marah bunyinya)
me: Halamak!!!! ye ke...ok ok kejap, ako call ana dlu...aduhhhhhh!! (rasa bersalah dan berdengung telinga lantara leteran akak, huhuhu)
sister: bah!! tak yah lah dtng..bencii taw!!
me: ok sori sori...ako dtng ako dtng!! jap ako bersiap...huhuhu 

Tanpa berfikir panjang..ako terus call Ana (my liltle sister), hahahaha!! nasibla Ana pon tak wat apa dan ako cerita yg akak kat Ipoh dah marah2 sbb tak jadi nk datang ke Ipoh. Tanpa cerita yg panjang terus ako dan adik ako decided akan pergi ke Ipoh petang tue jgak!! terpaksa la redahhh KL walaupon kecoh dgn Demonstrasi "BERSIH 2.0" tue. auff auff auff...malasnye!!

Sesampai di Ipoh about 8pm..Fuh!! terus call akak n minta ambik kt ETS Station..Alhamdulillah!! (lega hati dh sampai)..and terpancar senyuman d bibir tengok akak yg marah2 td pagi ketika bertemu d station..HeHeHe!! ok..Now It's Timee to Makan Buah-Buahan!! hehehe...let's goooooooo :p

Ke-Esokkan harinya, kita orang terus ke Kg. my Abg ipar kt Kuala Kangsar..sesampai di Kg..Fuhh!! memang klu tak datang time tue..kita rasa mmg "Berdosa Besar" la agaknye..ape tak nye, sesampai d halaman rumah Kg Abg Ipar  ternampak hamparan bermacam2 buah-buahan di ruang legar rumah!! mata ini ranjang di buatnye...meneliti satu persatu bermacam2 buah yang ada seperti Rambutan + Manggis + Durian + Cempedak + Sekundang dan Pisang. Ya Allah!! indahnya dan bahagianya hidup di Kg. (dlm hatiku..bagaikan di syurga) Alhamdulillah..atas rezeki-Nya...(",)





So, dalam ketika menjamu buah-buahan tengahari tue, Kebetulan ada Majlis kenduri kawin kami pon dijemput sekali la ke Majlis kenduri saudara Abah tue..Hmmmm langkah kanan la gamaknye kami ke Kuala kangsar nie!! Alhamdulillah..dpt la lagi menikmati nasi minyak time tue dan mcm2 lagi lah lauk pauk. Fuh!! mmg time tue full blast!! ok! senak dan sesak nafas d buatnye..perut dh tak larat nk di bawa ke hulur hilir..kekeke :p (over dose) agaknye. hahaha! and then..sambil2 tue kita orang bawa la makcik dan  Ana sekali tengok bandar Kuala Kangsar setelah selesai dari kenduri kawin tadi. Nice experience and really enjoyed it!! Alhamdulillah...(:

Hari Isnin tue..ako terpaksa nk ambik EL (emergency leave)..masa tue kat Ipoh lagi..dan cerita pasal buah tadi yg selebihnya durian tue kitaorang buat lempok or klu orang sabah cakap pilipin "matakalia"..memang best!! makcik ako yang buat and yg lebih2 tue kita bawa la ke Kolompor utk kawan n my housemate. Hahaha..apa yg kelakarnya nya..masa turun kat Station Pudu Raya...masing2 berdolak dalih nk bawa sekarung buah+Durian..ye lah! nk jaga stendet la konon!! Hmmm...so be Gantle man!! ako Jgak la yg kena angkut semua buah2 tersebut, HuHuHu..orang sekeliling pon asyik tertumpu pada barang yg ako bawa sahaja dan ako pon dok tersenyum2 malu je lah..kahkahkah!! dlm hati ku (mesti dorg dok ckp yg ako nie dr Kg. n menjaja kat KL)...whatever la!! janji ako dpt mkn buah sepuas2nya..dan ako rasa inilah masa kepuasan utk ako menikmati rezeki yang Allah telah tetapkan utk ako. Alhamdulillah..selesai jgak semuanya dan ako berjaya balik ke Ipoh dan kembali semula ke KL. ahuahuahuahuahauhauahauahu lols :p


Happy Family ^_^

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...