Followers

Bercuti ke SINGAPORE




Salam semua kwn2 :-)




Hurmm Tak tahu la mcm mn nk start...Liat btol nk buat entri utk percutian ke Singapore "sebulan lepas" hari tue..mcm dh basi pon ada Jgak, Tp nk jgak experience nie masuk dlm Blog ako (wajib) ok. HeHeHe

Memandangkan sabtu nie (13 April 2013) saya akan pergi bercuti ke Jakarta dan Bandung, Indonesia dengan kengkawan plak..u olls know kita org booking tiket nk p vacation nie setahun awal lagi..masa bulan April 2012, harga tiket pon memang murah sangat ok RM84 sahaja all-in ulang alik KL-Jakarta. So, dok sibuk2 nk cari info and hotel..byk yang terbaca dlm blog pasal percutian mereka..Best je baca! hehehe and Tetiba plak.."hidayah" Idea ako datang, pas tue terus semangat nk kongsi pengalaman yang ako pergi Singapore hari tue (11 Februari 2013) Time nie Cuti Tahun Baru Cina, so ambik la kesempatan cuti nie nak gi jenjalan an! :-p

Tp sebelom ako bagi tips untuk ke Singapore dengan kos yang murah dan seminimum mungkin, ako nk citer sikit la sebelum pergi ke Singapore nie, minggu yg ako nk pergi singapore , schedule ako btol2 fix..busy sngt outstations bagai! 1st outstation pergi ke Sandakan - Langkawi - Kuala Terengganu - Alor Star - Penang - Kuantan - Johor Bahru and baru ke Singapore...! perghh kwn2 ckp kalah "Tok Jib"..hahaha ako dok dlm Putrajaya, dlm seminggu tue ako pergi wat kerja..last destination p Singapore and ako nk feel untuk cuti je..relax time hehe!







Tips

Malam tue ako ambik Citrus Hotel, di JB utk bermalam..kena booking awal la supaya dpt harga yang murah dan tak la nnt sibuk baru nk booking and  full house kan. Harga pon berpatutan dpt RM169++ tapi after gov rates (almaklumlah keje kt gomen) ako dapat RM134++ hehehe siap bekpes lgi. So, klu dok 2org..tong2 bahagi 2..sorg RM69/nite, kira ok la kn. 

Next day dia tue kami plan nk p Singapore by bus je, tp sebelum tue exchange duit la dlu..ako p tukar RM250 dapat Singapore Dollar $100 lebih ckit la..sbb time tue harga duit Singapore jatuh, so kita yang untung la..HeHe and after tue pergi ke Station JB-Singapore naik Bas awam CW2 (bayar RM1 Je ok) terus ke Kranji Station Kereta api. So, dari situ kita org decide nk pergi mana antara USS or Marina Bay terus. Tp naik train nie semuanya senang dan mudah..x penat + murah lagi. 




Kami pon decide la pergi USS dlu..tp klu dari Kranji station nk ke USS kena naik pergi ke Harbour Front and 2 kali kena transit train kot. Kat situ baru kita orang nk bergambar2 bagai and pergi ke Universal Studio, time nie mmg crowded gile, almaklumlah CNY kn..mmg Singapore jd tumpuan utk org bercuti la. Kiranya kita orang nie bercuti ke Singapore cara "Gamble"..yg tak tahu apa2 and sendiri2 nk cari jalan..senang la sbb kita 3org je semua lelaki and se-kepala semua..tapi kt Singapore mmg senang nk tahu jln n train dia mcm kita gak kt Malaysia. Dont worry la k x sesat punye!..seronok lagi sbb dpt Jln2 view environment Singapore dlm Train je..relax gitew! :-)

Tak masuk pon USS tue, Bergambar kt luar je..sbb kita org mmg time nie nk jenjalan je..klu nk masuk USS kena spend time sehari kot baru puas..klu x rugi je masuk USS tue, dh la masuk pon bayar mahal kn?..time kita org nie utk 1st entrance dpt masuk Free sebab time cuti CNY. After tue, kita org lunch dlu kt Harbour Front di Secret Recipe...hehehe bole plak kn! mcm kt Malaysia x de je SR tue, tp sbb nk yakin keHALALan dia and relax sambil2 nk wifi free masuk SR..momom Cheese Cake and Spagetti Carbonara, harga pon bole tahan SIN$30. Bole lah..






Next tue kita org gerak pergi ke Marina bay, mmg nk timing waktu senja sbb tgahari tue Singapore hujan, tp kita org naik train x la risau sngt kn..cuaca time tue waktu pagi panas..tengahari hujan..petang sejuk plak! padahal Singapore nie mcm cuaca Malaysia je pon "memang Pon" dekat je dgn JB..HaHaHaHa! adoiii mcm excited plak ako nk compared Malaysia dengan Amsterdam kn. :p 

Kat Marina Bay San memang best!!! sangat Best! hahaha cantik sungguh tempat nie bersih dan tenang je..entahlah sampai terdetik dlm hati masa tue, "kalau la planning town Singapore nie mcm kt KL kan best" hahahaha but honestly singapore memang bersih dan perancangan bandar dia yang teratur. So, ako pon dh byk meroyan dan melatah kt sini..x larat dh nk taip hahaha! korg pon smpai dh bosan kot kan nk baca? so, mlm tue jam 10pm kita org terus gerak balik ke JB..Experience nie adalah 1st Time (pertama kali) ako keluar negara (oversea) sebenarnya, Passport pon kosong lagi x da cop apa2..hahaha! apa2 pon Enjoy ur self and next travel lepas nie Jakarta and Bandung..sabtu nie! aww aww aww kehkehkeh Bye.  




2 comments:

  1. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...