Followers

Trip ke Sydney, AUSTRALIA - Part 4




:...Trip ke Sydney, AUSTRALIA - Part 1
:...Trip ke Sydney, AUSTRALIA - Part 2
:...Trip ke Sydney, AUSTRALIA - Part 3

Waiting for someone coming to pick me up! :p
Anda adalah disyorkan untuk membaca dari part 1, 2 and 3 terlebih dahulu, kang ako cerita kat sini advance korg tak tahu plak apa yang ako cakap kan nnt..hehehe kang Syok sendiri plak, (mmg syok sendiri pon) HaHaHa weii ikot ako la kan nk kata ape..BLOG ako! wek :-p 

Nanti ako serius plak, kang boring tak pasal2 menyampah plak..Tak best la kan klu serius2 nie! Lek Lu Bro..dalam Blog nie kita santai-santai Je ok, ikut suka kamu la nak gelak ke..memaki ke..mengumpat ke..nak menyampah ke, ape2 je lah..Janji korg happy and ako pon Happy! HaHaHa ok cukup-cukup utk mukadimah awal part 4 nie. Next ako akan teruskan kongsi tempat-tempat yang menarik di Sydney yang kita orang dh pergi (tak habis nie), dan yang tak sempat nk pergi ke tempat lain yang menarik tue kat sydney..Tak dapat lah ako nk cerita and kongsikan utk korg, ye lah tak tahu  mcm mn nk cerita kan! kehkehkeh mungkin Blog2 lain or Web lain byk info utk korng..don't worry!


The Sydney Tower Eye
Rates: 8.6/10
Location: Market Street
Admission Adult: AUD26 = RM79.80




Kjai and John tengah deal utk Tiket..Shah plak control ayu kat situ Je! HeHe
Just take the advantage dalam i-Venture card tue mmg kita org pergi je lah mana-mana tempat yg dorg provide, Faktor masa juga memainkan peranan yang sangat penting..so before kita org terjah semua tempat2 Attractions place nie kat Sydney, Planning tue kena ada dulu dan ada juga yang kita org dh decide awal2 utk pergi dan tak perlu pergi..So, about The Sydney Tower Eye nie, dia nie lebih kurang mcm Menara KL tue je! malam nampak la panorama seluruh Sydney. Disebabkan dia open sampai pkol 10 malam (Time ikut Sydney ok) sana 10mlm lebih kurang 12 tgh mlm la klu ikut masa Malaysia kita. Tempat dia menarik jgak la..bole tgok the views all city of sydney (360 darjah). Atleast sampai jgak la kat sini kan..nak masuk pon klu dok pakai cash about AUD26 = RM79.80 (currency 3.07) so kalau tak pergi rugi la kan sbb kita ada I-Vanture card tue..kita bayar taw!


Kjai mengenang nasib di SYNDEY
Tengok Kjai tue penuh penghayatan dalam menikmati pemandangan malam bandar di Sydney, ke teringat kampung halaman dah? or Abang Aziz (Tunang Kjai) mampoos la ako klu dia baca nie! HaHaHa main2 jak bah Kjai a'aah...kita org stay kat sini nak relax and memang dh tahap maximum dh energy mlm tue, penat sangat..almaklumlah dari lepas subuh pagi tadi terus gerak ke bandar Sydney berjalan dan terus berjalan sampai lah ke malam nie..HuHuHu


Three Sisters and Blue Mountains
Rates: 9.5/10
Location: Katoomba City
Admission Adult: AUD79 = RM242.50

It's AMAZING! SUBHANALLAH
Haaaa nie lah maps dia - Blue Mountains Explorer Bus 
Ok part nie agak menarik la bagi ako dan banyak tempat2 yang memang akan memukau sedikit pandangan anda..HeHeHe (ceh..ayat over sangat) Mulanya ako agak keberatan jugak la nak datang sini bila buat pemilihan tempat2 yang kita orang nk pergi, antaranya Blue Mountains..Hurmmm dalam hati ku (apalah sangat yang menarik tue, setakat nk tengok batu dan hutan tebal..kaan?) masa tue ako lebih utk memilih ke Bondi Beach, Tp Kjai kata hasil daripada research dan study yg dia dah buat sebelum ini..ramai yang suggest utk ke sini dan katanya (kalau orang yang pergi ke Australia, especially kat Sydney dan tak pergi ke Blue Mountains nie memang RUGI katanyaaa dan tempat nie juga merupakan Landmark of Australia) sooo..ok! di situ ako akur dan mengalah dengan pendapat kwn2. Tak pe nnt kita tengok lah.. 

Ya Allah! rupanya BETULAH! apa yang dikatakan itu, Subhanallah..Allahuakbar! cantik sangat, SPECTACULAR and super BREATHTAKING VIEWS. Bukan pemandangan sahaja..dan korg akan di bawa ke beberapa tempat lagi yang menarik mengikut check point dalam tiket yang anda beli nnt. Keseluruhanya ada 29 check point yang korg kena Explore, dan sudah pastinya utk Blue Mountains and Three Sisters nie akan mengambil masa utk anda explore dalam SEHARI. so, spend your time about 1 day for this..believe me! dalam 29 check point tue pon tak habis kita org explore hanya 11 sahaja yang sempat..HuHuHu

Central Station, Sydney nak gerak ke Katoomba City

On Train To Katoomba Station

Hop on-Hop off now we were ready to Explore it!

Pagi tue lepas je solat subuh kita org terus gerak ke Station Central nk ke Katoomba City dengan harga tiket train return AUD11.80 = RM36.20, sebab situlah checked point dia yang pertama dan office untuk membeli tiket. i-Venture card tue hanya cover utk harga tiket Bas Hip On-Hip Off nie je tapi utk excess masuk dalam The Scenic World seperti (Railway, Skyway, Cableway and Walkway) itu semua kena beli sendiri dengan harga AUD30 = RM92.10

Ok let me know u, masa kita org waste in half day tue totally hanya kat Scenic World tue je, entah kenapa plak tiba2 bole SESAT dalam hutan tue..sometimes kelakar plak bila teringat kembali cerita nie! HaHaHaHa kita org jln dlm 1 group..tiba2 sebok nk bergambar "selfie" kau ambik ako..ako ambik kau! last-last John hilang dalam group kita org..ok fine! habis suara kita org teriak sana-teriak sini memanggil Joooohn..Joooohn..Jooooohn! Tak ada jawapan! sunyi sepi..dan masa tue Ako, Kjai and Shah dah cuak dah..sbb dalam hutan tebal mcm tue dah tak ada siapa! dalam-dalam pencarian tue, ako and Kjai mengeluh lagi (Macam mana DATANG ke AUSTRALIA nie sesat dalam hutan plak, spoil sikit mood) HaHa

HuHuHu Shah macam dan give up masa tue, kataku kita jalan dan ikut arah sign boar nie je..tapi dia tak yakin! hurmmm mujurlah ada seorang Minah Salleh nie dgn anak dia bagi keyakinan balik kepada kita org jalan yg kita org jln tue dah betul..cuma jalan kedepan je sikit terus utk ke check point seterusnya. Call-call John pon tak dapat..line X brp clear time tue..Finally! bila kita org teruskan perjalanan je, smpai ke stations Railway rupa2nya John dh tunggu kita org kat depan tue..adoiiiiiiiiiiiiii John John ko pon jalan tak tunggu kita org, katanya dia leka dengan kawan "Mat Salleh" baru dia jumpa bawa dia berborak sambil berjalan..Hurmmmm Hampeh btol!! mati2 kita risau kat dia...ok settle :p

Take a break lepas sesat cari John..CHARGE dlu!
Three Sisters - Gambar nie ako JELES! HuHu
Belakang tue Blue Mountain dengan Skyway tengah crossed

Part nie jeles jgak sebab gambar2 Kjai semua cantik2..HuHuHu picture ako byk yang tak menjadi..HaHaHa nasib je lah! Ok lepas habis dgn Explorer Bus tue sampai lah ke station terakhir tempat yang mula2 kita org naik tadi. Memang adventurous uolss! Experience kat sini memang banyak yang best2 dan menarik..memang Tak boleh nak dilupakan lah! kelakar, sedih, cuak, Happy and Excited!. Driver Bus dia pon sangat peramah dan asyik gelak je dalam bas bersama dengan penumpang yang lain..so, my suggestion is korg WAJIB kena singgah dan datang ke Three Sisters and Blue Mountains nie, malam tue kita org nk balik suhu drop sampai 9 darjah Celsius..sampai2 jakun kita org bila bercakap keluar wap dari mulut..HaHaHa! (kesian kan)  

Yeah..It's mine Thanks Shah and John! 
Lain kali jangan sesat lagi...ok right this way!
Pokok nie cantik sangat..barulah namanya OVERSEA kan! HaHa
Nak musim salji dah Time nie! sejuk..sejuk..HuHu
Overall untuk Three Sisters and Blue Mountains memang adventurous! banyak tempat2 yang korang akan explore jauh daripada hiruk pikuk bandar. Kalau yang suka ketenangan dan tak crowded, u should be come here bro! makan pon senang..nak cari yang halal ada satu restoran kat bandar Katoomba nie Indian Restaurant nama dia. HuHu pekerja dia sorg je..dia lah cashier dan dia lah jugak tukang masak..(masakan dia not bad jgak lah) yang bestnye tue dia boleh cakap melayu taw! sebab sebelum dia migrate datang ke Australia nie dia pernah kerja kat Malaysia dlu 6 Tahun kat Banting Selangor, hurmmm Thats why la..kita org pon ckp melayu la semua..HaHaHa

Ok! nampaknya part 4 nie TAK dapat juga ako nak HABISKAN cerita jelajah ke Sydney nie, dan akan bersambung di part yang ke 5 plak ok. Part 5 cerita The University of Sydney, Paddy's Market and ke Airport utk ke Melbourne plak..dan ako akan buat summary sikit berkaitan dengan kos perbelanjaan overall ako di Sydney! ok guys..really sorry :-D


:...click here for Part 5

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...