Followers

MENGEMBARA KE BUMI YOGYAKARTA, INDONESIA - PART 1


Salam semua,

kat sini sedikit sebanyak aku nak kongsi kat korg la itinerary kami sepanjang mengembara ke bumi Jogja Indonesia. Klu nak ikutkan nama official dia "YOGYAKARTA" tapi ramai orang tempatan or orang luar akan sebut Jogja je sebab singkat dan senang. giteww!

ok!

18-21 November 2017
4D3N


Currency Exchange: 1 juta rupiah = RM313.00
AirAsia Ticket: RM90.10 (return)

Kali ni aku travel dengan member opis aku, kami just bertiga Leen, Muhammad Supri bin Ajim (Supri) dan aku. Actually, kami plan untuk this trip sangat shortly dan bila tengok time price flight Final Call sangat murah kita org mcm dah tak pikir panjang sangat time tu. We was so excited! and part yang best lepak kat KFC 3 ke 4 kali bincang itinerary and bajet untuk trip kali ni. Hahaha banyak benda kelakar ok.

Mamat gaya diva bawa trolley bag warna merah tu, 1st time datang Indonesia. Hahaha 

That time, inilah itinerary kami utk 1st day. Tp sblom tu aku just nak share kat korg la mcm mn boleh dpt grab flight tickets murah sbb ramai yang tanya aku mcm mn boleh dpt harga RM90.10 return tu. Huhu ko ada scandal dgn AirAsia ke? ada related family dgn Tony Fernandes ke? hahaha. mcm2 la korg ni. Klu ada related dgn si Tony tu pon for sure aku x la byr sesen naik flight ni kan..ckp je "daddy" i nak fly ke Jogja plsss. (kenyit mata) Hehe

ok! seperti yg korg dh maklum AirAsia sentiasa akan buka tiket utk FREE SEAT 3kali setahun atau FINAL CALL. Klu ko member and ada Big Point AirAsia mesti ko byk advantage kat situ. sbb utk Big Loyalty dia akan buka sehari awal untuk ko grab tiket puas2 before dia open utk public. So, masa tu ko ready la dgn kalendar and kad bank ko siap2. Then, ko dptlah harga tiket semurah-murahnye. Mcm aku for example utk 2018 semua dh susun schedule and dah siap beli tiket semua utk travel. utk tiket ke Jogja ni kami beli masa Final Call redeem point 1000 + RM90.10. Hehe murah kan! :-)

*banyak kali dh aku share psal tiket ni. Hehe


DAY 1




Time
Activity
Cost
18 November 2017
3:15pm
Departure from KLIA2 to Yogyakarta
-
4:55pm
Arrived at Adi Sucipto International Airport
-
7:00pm
Hutan Pinus Pengger
2.5k
10.00pm
Check-in at Hati-hati Homestay
300k/3persons


Adalah dinasihatkan utk korg gerak lebih awal klu ke KLIA2 atleast 3 hours before departured. Almaklumlah klu yang dh biasa travel naik AirAsia tu kat KLIA2 ni tersangatlah jauh untuk kau nak ke gate point dia. Time ni kami tak ambik luggage nk check-in sbb kami plan nk bawa backpack je, so make sure barang ko tak lebih muatan daripada 7kg la. Klu lebih, haa habislah duit ko terbang kena bayar extra weight. setakat ni aku xda kes lagi over weight.


Haa "well" la sangat kan. Hahaha! ok sampai je kat Jogja, kami jumpa dengan abam supir yang kami dh deal siap2 dari Malaysia nama dia Ari Wibowo tp dia under company Emirtour yang owner dia Abang Salim. kat sini aku akan bagi full review psal supir ni. ok! apa yang penting ye untuk kau pilih supir adalah yang berpengalaman, baik dan ofcourse service tip top dan yang paling penting dia bole join "tune" atau cara kau berkomunikasi dengan dia. senang kata yang sporting la kan. Tak byk cekadak atau berkira.

Kos supir kami: 500k rupiah / day unlimited time.

supir kami Ari wibowo, honestly aku boleh bagi rates kat dia 9.1/10 -Highly recommended. kalau nak contact thru whatsapp boleh click link no tel ni:-

ABANG SALIM +62 813-2273-1636

Apa yang best kat dia, masa first jumpa dia dh treats kau as your family. dia ckp sepanjang di Jogja ni, first dia akan pastikan kami akan selamat seperti mana kami tiba di sini hari ini sehinggalah balik nanti. Masih muda, dan cara dia bercakap pon dh mcm orang semenanjung. Hehe mungkin dia dh biasa dengar kan..dan katanya pernah duduk kat Kluang, Johor beberapa tahun yang lalu. So, kami pon feel sangat secure bila dia dh ckp mcm tu kan. Tapi x letak 100% lagi. kita tengok apa akan berlaku selepas ni.


Hutan Pinus Pengger 
rates:(8.2/10)





sementara menunggu giliran untuk shot kat sini, ada lah dlm 30minit mcm tu kita org tunggu





Nak bergambar kat sini kita org tunggu sampai 4 jam, Hmm sabar je lah!
Petang tu, lepas sampai di airport, kami pi cari simcard dlu utk kau senang nak dpt internet dan whatsapp. So, benda-benda semua ni ko serah je kpd abam supir sbb dia akan tahu mana tempat yang murah dan sesuai utk pakej ko nak ambik. Mcm kami, utk 4H3M ambik 80k rupiah / 4GB (dlm RM25 la) dan utk coverage yg sesuai digalakkan ambik line TELKOMSEL SimPATI. sbb ko akan bergerak ke kawasan pergunungan dan jauh di pendalaman kampung-kampung nnt.

Malam tu, sblom check-in di homestay kami tak nak membazirkan masa terus gerak ke Hutan Pinus Pengger ini pon suggestion daripada abam supir. So, kami pon proceed dan gambar-gambar yang kau nampak kat atas tu itulah spot dia kat Hutan Pinus Pengger ni. Aku nak remind kat korg, pls minta siap2 kat abam supir tu sementara dlm perjalanan ke sana untuk contact org dia take number giliran siap2. sbb kat sini klu nak shot gambar kena que, paling kurang tidak pon ko kena tunggu dlm sejam dua.

Parking Fees: 5,000 rupiah
Entrance Fees: 2,500 rupiah
Klu dah shot, gambar ko pilih dan kena bayar 1 keping/4 ribu rupiah (dlm RM1.20 sekeping)

Nak maklumat lanjut psal Hutan Pinus Pengger ni: click link ni Pinus Pengger



Hati-hati Homestay
rates: 6.8/10





utk hati-hati homestay ni kami booking pakai Booking.com dan bila ko buat research psal homestay ni dia antara homestay yang recommended juga utk budak-budak backpackers dan bila kami dah sampai kat situ, dinasihatkan adalah tidak sesuai untuk family trip yang bawa anak kecil atau mak ayah. korang ambik je lah hotel yang proper banyak kat sana. Then, apa yang best kat homestay ni service dia bagus, communications and they staf was so friendly. Kami just decided utk stay 1 malam sahaja kat sini sebab hanya utk merasa mcm mn feel stay homestay di Jogja n. lagi pon kami tak nak membazir duit sbb kami pon estimated akan sampai lewat untuk check-in dan malam tu hanya untuk rehat dan tido sahaja. Esok pagi plak kena gerak awal subuh kita orang nak ke Timang Beach.

Harga: 100 ribu/night per persons (dlm RM31)
Lokasi: agak sukar sikit klu nak cari. kn pkai waze

ok! lepas ni kita sambung ke Part 2 plak. Daa..

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...