Followers

KOS PERBELANJAAN BERCUTI KE TOKYO, JEPUN



Hello guys, ok part ni aku tahu mesti ramai yang tertunggu-tunggu kan sebab korang nak tahu kos ataupun bajet aku bercuti masa kat Tokyo, Jepun hari tu. Aku just buat anggaran kasar je, total kos aku actually tak dapat nak calculate specifically but hampir-hampir macam tu lah. So, kita tengok dlu macam mana bajet dan kos aku over all kat sana:-




currency on the month November 2015:  RM36.00 = 1,000Yen

No.
Item
Cost
1.
Ticket Flight
RM572.00 (return)
2.
Accomondation
RM1,652.40 /room divided 2 = RM826.20
3.
Transportation
RM345.60 for 8 days
4.
Mt. Fuji
RM139.80 (Bus+Rent Bicycle+Cable car)
5.
Disneysea
RM248.40
6.
Ueno Zoo
RM21.60
7.
Tokyo Skytree
RM74.15
8.
Food and Drink
RM540.00 (randomly + bekal dari Malaysia)
9.
Shopping
RM720.00
10.
Souvenir
RM432.00
11.
Etc not assign
RM200
Total cost
RM4,155.75 


Then, masa nak balik Malaysia tu aku ada bawa balik Yen around 17,000Yen = RM612 (saved).

HaHaHa tapi aku rasa living cost and even kau dah bajet macam mana pon Japan tetap mahal juga la. But for me utk kau selama 8 hari di sana is affordable. Mungkin uolls bole bajet lagi daripada apa yang aku ada ni, sebab aku berjalan dengan pompuan and ala-ala artis gitu lagi, so istilah tak nak shopping atau saved makan kat area yang sedap-sedap tu aku tak dapat nak elakkan lah. HaHaHa 

However bajet tu pun aku dah all out kat sana, means tak ikat perut atau berlapar and tak shopping. So, that all guys. Selamat untuk korang yang nak berjalan ke Jepun tu. Ingat, duit boleh dicari tapi pengalaman dan cerita indah itu sukar untuk kau perolehi. Bak kata adik aku si Ana ni, jangan nak berkira sangat, nanti rezeki kau akan lagi sempit. Insha Allah.


Love u guys!

..Kalau anda berminat untuk khidmat Itinerary ke Tokyo dari saya dan bantuan kawan saya di Jepun, kindly boleh komen di bawah ni and drop ur phone no. and i will contact u as soon as possible. Tq :-)


ok..Next! kita ke Hong Kong and China:




No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...