Followers

PART 2: Trip ke HONG KONG - MACAU - GUANGZHOU - SHENZHEN


:...click here for PART 1.


Masuk hari kedua kami di Hong Kong, pagi tu kami breakfast siap2 dulu dengan bekalan yang kami bawa dari Malaysia. Ye lah, dalam satu hal kau dah boleh jimat dari segi kos makan dan tak payah dah kau nak buang masa cari restoran makanan halal lepas tu. Seriously, time travel ni kami banyak sangat saved cost utk part makan walaupon hanya dengan nasi, biskut dan air 3in1. 

Bila semua dah ready, aku pon buka balik itinerary yang aku dah prepare time kat Malaysia hari tu. so, nak kemana kah kita? 


25th October 2016 (Tue) – HONG KONG
Time
PROGRAMME
BUDGET (1 pax)
8.00AM
Break fast

TSIM SHA TSUI

Avenue of Star


Star Ferry Victoria Harbour-return
HK$3.40
1.30PM
Lunch
HK$50
HONG KONG ISLAND

Ride The Ding Ding/Tram           -return
HK$2.30

Victoria Peak(before night)
HK$88

Hard Rock Cafe Hong Kong

11.30PM
Chungking Mansion Night Market
















Bila kau tengok maps balik, Hong Kong ni tak dah la besar sangat. Tapi populasi penduduk dia tersangatlah padat, kira cincai mcm Singapore jugak lah HaHaHa! dan negara dia bersih ok. Penuh dengan bangunan pencakar langit. Kau pun boleh terpuka jgak bila dah sampai sini. 

Terus pada itinerary pagi tu kami plan nak ke Avenue of Stars. Ala yang tempat patung-patung Jackie Chan tu, Bruce Lee ada, Jet Li melompat dan ada tapak tangan dorg tu lagi. Tetiba keluar ayat ni, "Nak pergi Hong Kong nak tengok patung Jackie Chan kat Avenue of Stars, Avenue of Stars TUTUP" HaHahaHaHaHa! sedih.

Under maintenance uolls. Hmm nasib kami lah kan time tu!





Kami pon bergambar-gambar je lah kat infront of view Hong Kong Island tu. Itu pon dah cukup memukau, cantik tempat tu (nak sedapkan hati). Kita orang pon tak nk la buang masa banyak kat situ, next step kami pon naik star ferry nak ke Hong Kong Island. Haa kat situ kau bole access octupos card. 

Ok sini, aku nak ingatkan lah korg bila dah sampai The Star Ferry Tsim Sha Tsui. Kat situ dia ada 2 pilihan arah, kau nak ke Wan Chai ke atau nak ke Central Star Ferry Pier??. Apa yang korang boleh suggestkan kau ambil lah ke arah Central Star Ferry Pier mcm apa yang aku mark dalam maps kat atas tuh. Sebab dia, kat situ lah pusat transports utama kat Hong Kong Island. 

Benda ni aku nak ingatkan sebab masa kami kat sana kami dah tersalah pilih jalan ke Wan Chai. Ting Tong! haaa gigih jgak la nak kena berjalan jauh. Tp tak pelah nak berjalan jgak kan..tapi area situ tak ada apa tarikan sangat lah, kau pon akan rasa eh mana nak pergi ni? krik krik krik. yang ada pon hanya tempat bunga emas tuh je lah. dapat jgak lah ambil gambar sekeping dua, orang chinese je yang byk ke tampat tu. Mungkin tempat pemujaan atau melambangkan kemewahan dan kebanggaan dorg kot. Hmm think (+) 














Now! apa yang ada kat Hong Kong Island ni?

ok target kami kat sini just nak cari kat mana check point Hop-on Hop-off tu. Sebab kami plan nak naik bas tu nak round2 satu Hong Kong dan nak ke The Peak. Bila kami pon dah silap ke Wan Chai, dah almost 2 jam sangkut dan tak buat apa pon kat situ. Jalan-jalan je lah.

Dalam mencari-cari tu, terjumpa la plak Consulate Malaysia dan bawah tuh ada Tourism Malaysia Hong Kong. Kita orang pon masuklah sebab nk tanya jalan. Ingatkan bila dah masuk dalam tuh boleh la cakap melayu kan, Yang hado! rupanya staf dia orang India, pure Indian ok. Hampeh! HaHa

Tanya punya tanya, finally dpt jgak la directions macam mana nak pergi. Sangat lah senang dan indian tu banyak membantu kami hari tuh. Kami pon ambil lah bas nak ke central. Bila dah sampai kat situ, Nak beri tahu!! pls jangan ambil BIG BUS sebab mahal yang teramat sangat dan tak berbaloi ok. Dh buat survey bagai dan ada plak orang sekeliling kat situ menyampuk nak suggest kat kami untuk ambil Hip-on Hip-off  RICKSHAW yang color purple tu sebab murah. Tapi bila kau byk duit, bagi aku kau on je mana-mana. No BIG DEALS. duit banyak, apa aku kisah? Huh!








Big Bus tu kalau tak silap aku dia akan charge kau dlm HKD250 = RM135 untuk one round trip "tapi" bila kau ke Rickshaw tu dia akan charge kau untuk single trip HKD33 = RM17.80 sahaja. So? kau nampak tak brp beza dia kat situ. Kalau ko tak sedar dan nampak lagi, alamatnya 2 x jumaat lagi lah kau. HaHaHa then kau pon bukannya nak fefeelingsss vvip pongss kat atas bus tu kan. cukup lah hanya sekadar dapat bergerak satu round Hong Kong Island tu. Kau tahu tak, aku siap buat "Live" facebook lagi time tu ok! HeHe (kisah plak aku). 

Kami pon decided ambil waktu malam naik Hop-on Hop-off tu then terus shot balik ke Kawloon (Single trip) sebab bila malam tak lah kau rasa panas matahari atas bumbung bas tu. Lagi pon bila malam kau akan nmpk bangunan-bangunan sekeliling Hong Kong tu cantik sangat. Tak percaya kau cuba lah! 










oh Lupa!

sebelum kami naik Hop-on Hop-off tu kami ke The Peak dulu. Yang kelakar dia, bila sampai ke The Peak by bus No.25 dari central tu dan tambang dia dalam HKD14 almost sejam juga lah nak sampai, sebab bas dia berhenti-henti banyak tempat. Dah sampai tu, kami pon jenjalan je lah kat area situ. Konon nak target nak shot gambar from the top of Hong Kong. Bila kau tengok YouTube or else, 10 things to do in Hong Kong dia akan letak Top No.1 dorg akan suggest kat kau untuk datang ke The Peak ni. Ok, apa yang kelakar dia. lepas lepak kat starbucks area The Peak tu, konon nak naik lah Victoria Peak Tram. INGAT EK! one things, kau dah sampai kat The Peak tu by bus. Pls! jangan lah kau naik tram tu dulu, sebab bila kau dah naik dia akan hantar kau terus ke bawah stations, instilahnya kau terus pulang rumah. macam kami HaHaHa! 

Means ko tak akan ada peluang dah nak naik balik ke atas lagi sebab yang que nak naik ke atas tu, gile panjang que dia. Aduh! memang frust gile kita orang time tuh, nak buat macam mana kan! yang hado. (pengalaman)



The Peak: Gambar download kat Google





Kau dah penat baca? ok lah. Aku stop dlu di sini. Esok-esok aku contineu plak untuk part 3 ye. Aku pon macam penat dah ni, tapi aku kena habiskan juga citer ni sampai ke shenzhen. :-p

bye bro!


:...click here for PART 3

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...