Followers

Trip ke Sydney, AUSTRALIA - Part 1






Salam
Hey Hey Hey...Guys!! I'm back :-D


HaHaHa adoiiii liatnye la nak buat entri kali nie..Tak tahu la, lepas je balik dr ostrolia nie asyik tertangguh je nk share kt BLOG segala cerita nie..kwn2 pon asyik push ako and ada yg dh tak sabar dh nk tgok ako 'membebel' kat sini HaHaHa, minta2 habis jgak la ye cerita nie nnT. Almaklumlah, "YB" nie asyik busy je..kwn2 bagi gelaran tue kat ako "YB" stands for Yang Babat..choii HaHaHa :-D 

ok Lepas je balik dari Aussie, terus masuk opis ako plak kena p oustation ke penang wat site visit, lepas tu nk kena plak focus utk weddin' Kak Jai..partner sekali trip kitaorg nie la kat Australia. Then..baru plak sibuk nk edit every pictures masa kat Aussie nk d share dlm album Facebook. Jadi ko rasa tak ke "busyian" ako kat situ? HuHu *sigh* ..but Insha Allah ako cuba utk buat dlm 1 entri nie je dlu utk share pada semua our experince, story, the journey, budget and tips ckit utk korg ye..(Alhamdulillah hari ini baru agak Free nk buat Entri nie, dah sebulan berlalu dan nak basi dh cerita AUSTRALIA nie, but don't worry cerita semua masih lagi segar dlm ingatan ok) HeHeHe :-p

Travel date: 
10th May, 2014 - 19th May, 2014

Departure: 
Kuala Lumpur (KLIA2)

Arrival: 
Sydney, Australia


Characters dalam Trip Nie:
1. Ahmad Lakibul (Me) 
2. Norzainariah binti Abu Hassan (Kak Jai)
3. Mohd Shahrullizam bin Ahmad (Shah)
4. Mohd Junaidi bin Abd Aziz (John)


KLIA 2


Mat and Kak Jai @KLIA2 before boarding to Sydney

Ok masa seminggu sebelum flight nak ke Australia nie, kita org semua sebok dok tanya kwn2 and check kat laman web AirAsia sbb dimaklumkan bahawa 9hb May 2014 AirAsia officially moved from LCCT to KLIA 2, lepas je dapat confirmation departure kita org kat KLIA2, wah wah..Tambah semangat kitaorg uolls sebab dpt jgak la rasa Airport baru la nnt HaHaHa! ke-excitedan tue makin bertambah dari 100% ke 135%..ko rasa ko mampoo? yang hadoo kekeke :-D ok beza sehari jew launch KLIA2 kita org dh dpt rasmikan keesokan harinya..lagi2 nk flight ke "oversea" kan! HaHa PoYo

So, persiapan semua dh dibuat lebih awal, genk2 semua pon decide nk jumpa kat airport dlm pkol 7pm kat KLIA2 walaupon flight kita org masa tue nk ke Sydney pkol 11:45pm..Tp di sebabkan Airport baru nak jgak la window shopping kejap, relaxing ckit enjoy da views 'mcm mn la rupe nye KLIA 2 kan'..HaHa so, masa petang tue mat tak kemas lagi..ingat lepas Asar baru nk kemas semua masuk dlm Bag, Housemate ako pon menyerap jgak T'Gok ako boleh plak lagi pkol 4pm tue ako dok layan movie depan TV...barang2 semua tak kemas masuk dlm Bag lagi, dia pon sound ckit lurhh kat ako.."Ye lah mat ko dh biasa naik flight kan, Tp ini ko nk ke SYDNEY kot AUSTRALIA Tue.. bukanye ko nk balik KK ke or Ke Penang ke naik flight domestik kan?" Then bila dia ckp mcm tue, ako pon gelak and senyum je la..HaHa 'ok la ok la', kataku lepas bangun dr depan TV and masuk bilik kemas semua barang masuk dlm bag..actually semua dh ready cuma nk sumbat je pon dlm bag! Housmate ako plak yg over excited HaHaHa..tp ako pon Tak sabar jgak nk gerak terus ke Airport..then nak jumpa dgn John and Shah for the 1st time, sbb sebelum nie kita org tak pernah jumpa lagi..dok contact kat wassap Je.

Petang tue hujan renyai2..ako pon gerak ke Airport ambik train ERL dari Putrajaya Sentral, sampai je kat airport Shah and Kak Jai dh smpai awal..katanye kumpul dan jumpa kt Starbucks..lepas beberapa minit kemudian tue ako pon dah sampai, Then kita org lepak2 makan and minum dlu semua kat KLIA2 (wow! what's ur expectation about KLIA2 its Awesome) besar dowh..mcm MEGA mall! HaHa..Then John pon baru muncul, so..utk final kita org semua buat checked list, then semuanya clear and ready..Now we are ready Fly with AirAsiaX  D7222 bound for SYDNEY!...oh la la la oh la la :-D

Dari sebelah kiri: John, Shah, Mat (Me) and Kak Jai
Ha..gini lurh gaya rupanye dlm Flight AirAsiaX HeHe
1st meals, Mat ambik Chicken Roasted full set
sekali dgn desert and drink

Perjalanan nie usually akan mengambil masa dalam 8 Jam untuk ke Sydney, so kita org dlm flight tue pon tak tahu la nk buat apa kan selama 8 Jam tue..Then mat decide nk dok sebelah Kak Jai sebab senang lurr nnt kitaorg nk "Bergosip" kaan..HaHaHa ok selepas 2 jam atas fligth, ako pon dh tak larat dh kejap tido..kejap bangun...lepas tue tidur lagi..bangun Lagi..adoiii letih dowh..Hurmm ambik HP main games and layan video musics lagi bagus..HaHa (super excited sbb tak sabar dh nk smpai ke ostrolia) Then, Kita org ambik meals 2 kali dlm flight tue, 1st utk sejam awal selepas take off and 2nd time dua jam sebelum landing, mmg licin bro...habis semuanya clear sbb lapar sangat, it's a long journey broo..HeHeHe, lepas je masuk dlm ruang udara Australia tue agak2 korg dh nk smpai kan, korg akan dapat tengok satu scenery nie taw..SUBHANALLAH! it's so Incredible, beautiful and superb view..time nie ako terasyik dan termenung seketika di bahu tingkap kapal terbang..tengok je sunrise kat luar yang mula asalnya dari sebuah titik cahaya kecil, lama kelamaan dia akan membesar dan langit membiru Allahuakbar! indahnye....:-)

Sunrise on board from Kul-Sydney
Yeah! Yeah! touch down dh nk sampai Sydney


SYDNEY AIRPORT

Sebelum korg sampai ke Sydney Airport ada 1 form kat atas Fligth yang stewardess akan bagi utk korg DECLARE apa2 item or Equipment yang korg bawa masa dari KL, my suggestions is korg ticked je apa2 pon yang korg rasa nk declare sebelom kantoi, better Declare je sebab Kastam kat Airport Sydney is very straight tapi dorg Friendly and slow talk la dgn awak..dont worry bro! HaHa ko buat macam biasa je! Just relax, take a breathe easy and enjoy your Trip..klu yang tak berapa reti tue nk speakin' english pon, ko ckp Yes! Yes! je..HaHa weiii Janganlah! gurau jew :-p, korg dengar la betol2 apa yang dorg cakap dan tanya, kalau boleh bagi respond terbaik dan senyum sikit (^__^) meow..alolololololo comel wat muke seposen ckit..HaHaHa :-D

Uolss nak tahu tak, masa kat atas flight kita semua declare apa2 item yg kita org bawa, nak cerita kat sini kita org bawa 1 bag penuh dgn makanan (Maggi+3in1 nescafe,milo,nestum+Instant soup mushroom+Biscuit+Etc) dan mat bawa 4 Kotak rokok Dunhill kecil dan  kita org declare  jew, ye lah berbanding ko kantoi kang..ntah pasal2 ko tak dapat masuk Australia kena kompaun (ribu ringgit ok) dan kena hantar balik ke KL, ko naaak? haa better ko declare je..HaHaHa (cuak-cuak) kita redah je and redha kot-kot klu kantoi barang makanan tak lepas, siap niat awal-awal sebelum bertolak dari rumah untuk dihalalkan je semuanya nanti (banyakan berselawat..Insha Allah), siap anjing kat aiport tue ke hulu hilir scan 1 by 1 bag kitaorg..but Alhamdulillah semuanya selamat dan TAK masuk pon dlm line quarantine semuanya lepas! HaHaHa berkat doa sebelum bertolak keluar dari rumah ameen! siap kastam and imegresen tue senyum dan menunjukkan pintu jalan keluar sambil entertain kau "You are welcome To SYDNEY" Auuuwww dengan penuh rasa terhormat dan bangganya ako terlepas keluar dari zone Imegresen and Kastam, sambil berjalan tue siap catwalk lagi..hahaha ko mampooo? (gurau je) rasa macam nak nangis jew time tue..akhirnya ako dh selamat sampai ke AUSTRALIAAAAAAA..Alhamdulillah! :-)

Welcome to Sydney! :-D 
Kak Jai was Excited..siap tolak trolly ke hulur hilir HeHe
So, sesampai je kat Airport tue apa yang korg perlu buat, RELAX take ur time tak perlu nk gelabah bagai..sampai kelam kabut nk keluarkan segala paper, check list or buka BLOG nk cari step "what is your next step right", klu yang smoking tue keluar dulu lepak kat luar cari udara segar "CHARGE" dlu HaHaHa 1st think korg cari kedai prepaid dulu untuk beli SIM card baru untuk tukar line Australia sebab guys..uolss sekarang dh kt "oversea" tak kan nk pkai DATA ROAMING je kot..mahal dowh better beli prepaid baru mcm kita org, ye la utk Internet nk mempoyokan dalam Facebook, Instagram and Google MAPS, and very important utk call and SMS your friends kat sana dalam group kot2 kau lost ke senang jgak nk communications kan dan lepas kaji punya kaji..kita buat compareration dgn semua jenis prepaid (Vodafone+Lebara+Yes Optus) Finally kita org decide ambik Yes Optus! murah and ada free data, Then nak habaq kat hang semua naa..Line coverage or Network kat AUSTRALIA signal dia Tip Top ok! apa jenis jenama prepaid pon yang korg ambik memang TERBAIK!..so far ako kat sana tak pernah lagi lost signal or system loading.., ako Try buka YouTube pon perghh laju gileeer der..HaHa harga dia utk tukar SIM and package Internet sekali semuanya AUD20 = RM61.40 (currency 3.07).

Yes Optus at Sydney International Airport
Ready naik Teksi then shot terus ke Malaysia Hall Sydney

Next klu korg travel dalam 1 group yg besar atleast 3-4 org atau 8 org better korg keluarkan je alamat terus mana tempat yg korg nk stay then ambik TEKSI sbb lagi untung dan mudah..tak perlu la ambik bas nak ke Station Sentral bagai (unless ko single or 2 org je, genk backpakers), then lepas tue transit nak naik train sebab itu akan membuatkan korang penat dah tambah STRESS je HaHaHa and Tak perlu nak memeningkan kepala mengangkat kehulu kehilir semua bag..ambik jew teksi ok. Mcm kita org dok kat Malaysia Hall Sydney so kita bagi alamat je kat tempat pemandu teksi tue then terus shot, harga pon dari Airport ke Malaysia Hall Sydney AUD36 = RM110.52 so divide 4 orang, sorang byr AUD9 ok la kan? :-) ..tapi klu tak brp sure, Jangan malu-malu ringan-ringankan lah utk bertanya dengan org dlm airport tue or kau pergi ke  Informations counter sana, (malu bertanya kawan akan sesat jalan) HaHaHa bantai je English kau tue janji ko paham and orang Aussie tue pon paham..kang dua-dua jadi mcm bunyinya lagu (Sunyi Sepi, Burung Berkicawan) HaHaHa dah settle!


To be a continued..for part 2 please click here! 

*Isk best plak kan bila dah membebel kat sini...part 1 pon baru kat airport jew, HaHaHa ok next part nk cerita pasal Malaysia Hall and City of Sydney..stay tuned :-D

No comments:

Post a Comment

SETAKAT DISEMBER 2017 INILAH PERJALANANKU - AHMAD BIN LAKIBUL

Salam, Aku just nak share gambar-gambar aku travel selama ni. Ahmad Lakibul's Travel Ahmad Lakibul's Travel ...